Luvanium Cuyt: zijn frisse smaak komt weer tot leven

luvanium cuyt

Het enige Belgische Cuytbier

Leuvense Cuyt
Luvanium Cuyt is geïnspireerd op het cuytbier dat in Leuven voor het eerst rond 1440 gebrouwen werd. Het zou gedurende eeuwen het voornaamste bier van de Leuvenaars worden. Het is een troebel, wit, verfrissend, kruidig bier dat wordt gebrouwen met 45% haver, traditionele vloermout, ruwe tarwe en belgische hop. Dit ongefilterde bier van hoge gisting hergist op de fles en heeft een alcoholgehalte van 6,5% vol.


De cuythoek
De naam 'cuythoek' is afgeleid van 'de hoek waar veel cuytbier wordt gedronken'. In de 15de eeuw situeerden zich hier vele brouwerijen (met drankgelegenheid) en vloeide het cuytbier rijkelijk. Tot op vandaag bestaat 'de cuythoek' nog steeds als pleintje in Leuven en als café (waar Luvanium Cuyt natuurlijk geschonken wordt)!


Oorsprong en bierstijl
De naam cuyt zou oorspronkelijk komen uit Picardië (Noord-Frankrijk) waar een bier gebrouwen werd met een langere kooktijd ('cuit' of gekookt). Toch waren het de steden van de noordelijke nederlanden die het 'kuitbier' of 'cuytbier' echt populair maakten met een aangepaste graansamenstelling. De Leuvense brouwers namen deze populaire bierstijl over in de 15de eeuw als één van de eersten in België. Vele andere steden zouden volgen.


Teloorgang en heropstanding
Stilaan begonnen de brouwers te beseffen dat het rendement van haver als brouwgraan lager lag dan dat van tarwe en gerst. Haver werd dan ook langzaam aan uit de brouwketels geweerd en cuytbier verdween als populaire bierstijl. Ook het feit dat er op het einde veel Cuytbier van lage kwaliteit werd gemaakt speelde hierin een rol. In Nederland werd de bierstijl in 2013 nieuw leven ingeblazen door de stichting Nederlandse bierstijlen. In België is Luvanium Cuyt de eerste in zijn soort.